Kajtus, tovenaar: kinderboek van Janusz Korczak

Vertaald in het Nederlands, bewerkt door Karel Eykman en nu verkrijgbaar in de boekhandel en via diverse webshops!

schermafbeelding-2016-10-10-om-21-24-32

Ook te bestellen via onze stichting: info@korczak.nl

 

Kinderboeken van en over Janusz Korczak.

Janusz Korczak was in zijn tijd een beroemde schrijver. Naast allerlei boeken voor volwassenen schreef hij verhalen en boeken voor kinderen. ’s Avonds las hij meestal een verhaal voor aan de kinderen in het weeshuis voor zij naar bed moesten. Zij gaven dan soms allerlei commentaren, die verwerkte hij in zijn boeken en daardoor werden zijn verhalen voor kinderen steeds mooier!

Sommige kinderboeken zijn ook in het Nederlands vertaald, zodat je die nu nog steeds kunt lezen.

Unknown          Unknown-1

Koning Matthijsje de Eerste (Amsterdam, 1981 uit. van Goor Jeugdboeken)

Koning Matthijsje op het onbewoonde eiland (Amsterdam, 1983, idem)

 

Enkele (kinder)boeken waarin de geschiedenis van Korczak een rol speelt:

1. “Mosje en Reizele”, Karlijn Stoffels
130-200-crop-1279615602

Omslag: Barbara van Dongen Torman; Illustratie: Peter van Poppel
Uitgever: Querido, Amsterdam, 1996, 158 blz.
ISBN: 90-214-8353-X

Mosje Schuster is een Pool. Hij ergert zich aan die joden die Jiddisj spreken en in ‘rare zwarte jurken’ over straat lopen. Hij lacht de zionisten uit die zo dolgraag die gloeiende woestijn waar niets groeit willen gaan ontginnen. Mosje Schuster is een Póól die naar een Póólse school gaat.

Maar als zijn ouders sterven moet Mosje toch naar ‘het Instituut’: het joodse weeshuis dat de beroemde dokter Korczak in 1911 in Warschau heeft gesticht. Die Janusz Korczak woont er trouwens zelf ook.

Gepokt en gemazeld door het leven heeft Mosje de zwartste voorstellingen van dit instituut. ‘De riem gebruiken ze voor de echte straf, de oorvijgen gewoon voor tussendoor.’

Het is de zomer van 1939: de Duitsers maken zich op om Polen binnen te vallen. Het is ook het begin van een ongewone geschiedenis: die van Mosje en Reizele.

2. “De schaduw van de muur”, Christa Laird 

Unknown

Omslag: Dick van der Maat
Uitgever: Lemniscaat, Rotterdam, 1990, 137 blz.
ISBN: 90-6069-755-3

1942. Misha woont sinds een paar maanden met zijn twee zusjes in het weeshuis van Dr. Korczak in het getto van Warschau. Hun moeder is ernstig ziek en kan niet meer voor ze zorgen. Misha voelt zich verantwoordelijk voor zijn moeder en zijn twee zusjes. Regelmatig probeert hij illegaal het getto uit te glippen om waardevolle spullen te ruilen voor eten. Maar dit wordt moeilijker, want de Duitse soldaten treden steeds strenger op tegen de smokkelaars. Ook Dr. Korczak en mevrouw Stefa moeten hun uiterste best doen om eten te vergaren voor de weeskinderen, want er is gebrek aan alles. Met de dag wordt het dagelijks leven in het getto grimmiger en nemen de geruchten over een kamp genaamd Treblinka toe.

Dr. Korczak leidde ook in werkelijkheid samen met mevrouw Stefa een weeshuis in het getto van Warschau. Hij is een legendarische figuur die in en voor de Tweede Wereldoorlog zeer veel heeft gedaan voor joodse en niet-joodse kinderen. Hij was arts, pedagoog, leraar en schrijver van kinderboeken.

3. “Mijn stilte”, Ina Vandewijer

Unknown-1

Uitgever: Infodok  ISBN 9789 059 082 601

Juli 1942. Helemaal onder het bloed komt Ester aan in Dom Sierot, het kinderweeshuis van de oude dokter en mevrouw Stefa. Ester praat niet meer. Enkel de flarden uit het verleden zitten in haar hoofd. Er is angst en afschuw. En vooral haar stilte.
De praatgrage Naomi neemt Ester mee op sleeptouw en toont haar de dagelijkse routine in het weeshuis. De dokter geeft Ester een schrift en een pen. Hij wil dat ze alles opschrijft. Zodat ze beetje bij beetje de draad van het leven weer kan oppakken.
Tijdens een bezoek aan Warschau maakte bekroond auteur Ina Vandewijer kennis met het weeshuis en de filosofie van dokter Korczak. Ze vond er inspiratie voor dit aangrijpende verhaal van de kinderen in het getto tijdens W.O. II. Een tijd vol waanzin, ondraaglijk verdriet en kleine sprankeltjes hoop.