Korczak-workshop in Zwijndrecht

Op donderdag 16 maart 2017 wordt voor de afdeling Jonge Kind van de PIT-scholen een workshop gehouden over de pedagogiek van Janusz Korczak.

Uitreiking Korczak-prijs aan WALHALLAb

Op 18 november jl. werd in aanwezigheid van prinses Laurentien van Oranje de Korczakprijs 2016 uitgereikt  aan WALHALLAb te Zutphen, een prachtig project waar kinderen en jongeren aan het werk kunnen met hun eigen projecten. Veel kinderen komen hier tot bloei, ook zij die soms vastgelopen zijn en  met wie het reguliere onderwijs geen raad meer weet. Marco Mout heeft, zonder enige subsidie, maar met hulp van veel vrijwilligers een werkwijze ontwikkeld die navolging verdient.  Tijdens de prijsuitreiking werd door Improbattle (de vorige winnaar van de Korczakprijs) een stukje improvisatietheater ten beste gegeven, er klonk een geweldige drumsolo op een door de kinderen zelf geconstrueerd drumstel, Prinses Laurentien ging in dialoog met de kinderen, namens de jury sprak Eva van de Heuvel, en Arie de Bruin vertelde het verhaal over de geschiedenis van Janusz Korczak. Een prachtige middag! Voor een uitgebreid verslag: zie Bulletin december 2016

Kinderboek van Janusz Korczak bewerkt door Karel Eykman, nu verkrijgbaar!

schermafbeelding-2016-10-10-om-21-24-32 

In samenwerking met Levendig Uitgever heeft de Janusz Korczak Stichting een kinderboek van Janusz Korczak opnieuw op de markt gebracht. Réné Görtzen heeft het vanuit het Pools vertaald en Karel Eykman heeft het op een prachtige manier bewerkt, zodat het voor kinderen van nu ook een heel spannend en toegankelijk boek is geworden.

Een prachtig cadeau tijdens (en na!) de kinderboekenweek.

 

 

 

In de bestuursvergadering van 29 maart 2016 is het nieuwe beleidsplan van de stichting voor de periode van 2016 -2020 goedgekeurd. U kunt het hier downloaden:

Beleidsplan Korczakstichting 2016

Forest Kindergarten

Bekijk dit prachtige filmpje over een kleuterschool in Denemarken. Het wordt hoog tijd om ook een Forest Kindergarten in Nederland te starten!

http://www.humo.be/filmpjes/361805/deens-kleuteronderwijs-in-het-bos-docu

 

The last Korczak Boy

Bekijk de indrukwekkende documentaire van Itzchak Belfer, een Israelische kunstenaar die ooit pupil was van Janusz Korczak (zie  op deze website: Janusz Korczak – biografie) of kijk op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jq_WUJ5oWjo

https://www.youtube.com/watch?v=jq_WUJ5oWjo

 

Jaarboek 2015 nog verkrijgbaar:  “Het recht van het kind op leven en dood”

Uit angst dat ons kind iets overkomt, ontnemen we het ’t leven
Janusz Korczak StichtingKorczakBeleidsplan Janusz Korczak Stichting 2016 – 2020We gaan op zoek naar de mogelijke betekenis van het recht van het kind op de dood. We stuiten daarbij op twee actuele kwesties:
We leven in een risico mijdende maatschappij, waarin over beschermende opvoeders, hen de vrijheid ontnemen om zelfstandig op onderzoek uit te gaan, om in de vrije natuur te spelen, in bomen te klimmen en in slootjes te vallen.
Ook kinderen kunnen zeer ernstig ziek worden en in een aantal gevallen kan ook voor hen de dood zich onafwendbaar aankondigen. Dat overlijdensproces kan met veel ongemak en soms met ondraaglijk lijden gepaard gaan. Toch is in onze euthanasiewetgeving voor terminale kinderen in de leeftijd van 1-12 jaar niet geregeld dat zij, in overleg met artsen en ouders, voor hun eigen moment van doodgaan mogen kiezen. Rond deze twee kwesties komen in dit jaarboek verschillende wetenschappers, ouders, onderzoekers en ervaringsdeskundigen aan het woord.isbn 9789052637235 – 144 pag. – € 15,–.

“Je bent er geweest”

Op 20 november 2015, de Dag van de Rechten van het Kind kwam dit boekje uit:

een boekje met gedichten en cartoons over de rechten van kinderen in Israel en Palestina.  Auteur: Arie de Bruin Illustrator: Len Munnik, ISBN 978 94 91740 37 4 (Levendig Uitgever, 2015) Prijs € 10,-

Dit boekje is mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Vredesorganisatie PAX, Kerk en Wereld, Kairos Palestina, Palestine Link en Vrienden van Sabeel Nederland.

9200000050999576

Opbrengst van het boekje voor project kinderen in Palestina

Met de opbrengsten van dit boek wordt het YMCA project “Post- trauma Rehabilitation of the Palestinian Ex-detainee Children in the West Bank” in Beit Sahour (Palestina) ondersteund. http://www.ej-ymca.org/rehab/en/our-work/ongoing-projects. Het project helpt ex-gedetineerde kinderen (tot de leeftijd van achttien jaar oud), hun families en hun gemeenschappen in de verschillende steden van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem en is gericht op verbetering van hun psychosociale welzijn en het wil hen opnieuw in de samenleving integreren. Het boekje is te koop via de Korczakstichting: info@korczak.nl

 

Het meisje met het omgekeerde magneetje

Platen: pleegmoeder Linda Tekst: pleegmoeder Cornelie. Een uniek prentenboekje over pleegkinderen en hechting

voorkant_prentenboek_het_meisje_met-kleingratis te downloaden: prentenboek: het_meisje_met_het_omgekeerde_magneetje