Documentaire 1:
"Wie luistert er nou naar een kind?"
Een film van Rita van Dijk.

In deze nieuw samengstelde documentaire van 30 minuten komen de hoofdlijnen uit Korczaks pedagogiek aan de orde, afgewisseld met historische beelden + voice-over uit Korczaks weeshuis 'Dom Sierot in Warschau.
DE FILM IS TE HUUR : € 7,- (excl. verzendkosten)
DE FILM IS TE KOOP: € 15,- (excl. verzendkosten)

Documentaire 2:
"Janusz Korczak, een Pool die zijn tijd vooruit was"
Een film van Hans van den Busken.

Een Nederlandse documentaire film over de actuele betekenis van Janusz Korczak voor onderwijs en opvoeding.

De film is min of meer een Drieluik. Ze begint met een inleidende scène waarin de spelers van 'VOLTTHEATER' op indringende wijze ons een spiegel voorhouden met Korczaks pleidooi voor het recht van het kind te mogen zijn zoals het is. Achtereenvolgens bezoeken we drie plekken in Nederland waar het recht van het kind op respect de dagelijkse realiteit is, Kinderdagverblijf Borgheem in Amsterdam, Circus Elleboog en het Kinderkookcafé. Hier zien we met eigen ogen wat Korczak bedoelde met gelijkwaardigheid tussen volwassene en kind en het respect van de volwassene voor de eigen individuele mogelijkheden van het kind.
Maar niemand minder dan Korczak wist dat er ook een andere werkelijkheid bestaat. Een wereld om ons heen waarin kinderen letterlijk lijden onder de onverschilligheid, de macht en het geweld van de wereld der volwassenen. De jeugdarts Ben Rensen vertelt ons, en beelden illustreren zijn verhaal, wat we nu, anno 21ste eeuw, kinderen aandoen, maar ook wat kinderen elkaar aandoen. Het is de werkelijkheid van pesten, verwaarlozing, mishandeling en uitbuiting (en dat niet beperkt tot Nederland).
We horen hierin dezelfde felle aanklacht die Korczak uitte tegenover de maatschappij in de eerste helft van de vorige eeuw. Dit deel van de film illustreert nog eens dat de rechten van het kind, zoals Janusz Korczak die formuleerde, nog niets van hun actualiteit hebben verloren. Hij anticipeert op onze huidige vragen en zorgen.

Het derde en laatste deel van de film brengt ons bij Korczak zelf. Oud-pupillen, zoals Leon Harari en Itzak Belfer, vertellen aan kinderen van het kindertehuis 'Nash Dom' in het huidige Warschau hoe het was in Korczak's weeshuis te leven. Ze vertellen over de dagelijkse voorvallen , het zelfbestuur in 'Dom Sierot', het maken van de kinderkrant, de gespreken met Korczak maar ook over het wegvoeren van alle kinderen en de leiding naar het concentratiekamp Treblinka waar ze bij aankomst op 6 augustus 1942 werden vergast. Dankzij het historisch beeldmateriaal uit het Korczak archief in Warschau, zijn we even terug in de tijd , op de plek in de Krochmalnastraat waar Korczak tot aan zijn dood met zijn kinderen en collega's leefde.

DE FILM IS TE HUUR : € 7,- (excl. verzendkosten)
DE FILM IS TE KOOP: € 15,- (excl. verzendkosten)