Doelen van de Janusz Korczak Stichting

In 1982 is de Janusz Korczak Stichting in Nederland opgericht. Zij stelt zich ten doel het verbreiden van de kennis van leven en werk van Janusz Korczak (art. 2 Statuten). Tevens wil de Janusz Korczak Stichting haar initiatieven en activiteiten richten op concretisering van Korczaks ideeën over opvoeding en de rechten van het kind. Deze worden gekenmerkt door de volgende vijf principes:

  • respect voor het kind (als mens) in iedere levensfase
  • een gelijkwaardige relatie tussen volwassene en kind
  • het recht van het kind te zijn zoals het is
  • het recht van het kind op de dag van vandaag
  • het recht van het kind op zijn eigen ontwikkeling

Daarom streeft de Janusz Korczak Stichting naar een voortdurende ontmoeting met allen die in hun werk een opvoedkundige relatie hebben met kinderen en zich sterk verwant voelen met Korczaks ideeën.

De Stichting streeft geen commerciële doeleinden na en werkt zonder structurele (overheids)subsidies. De Korczak Stichting is politiek onafhankelijk en aan geen enkele politieke partij gelieerd. Indien de Korczak Stichting een initiatief of activiteit van derden ondersteunt, gebeurt dat uitsluitend op basis van een of meer van de bovengenoemde principes uit het werk van Janusz Korczak en het parallel lopen van doelstellingen en intenties tussen de Stichting en derden. Voor de realisering van eigen activiteiten maakt de Stichting gebruik van giften en donaties van haar donateurs en in incidentele gevallen van donaties van andere personen of organisaties.

Activiteiten van de Stichting

Deze doelstellingen worden geconcretiseerd door een aantal activiteiten en initiatieven, zoals:

  • De uitgave van het Korczak Bulletin, dat twee keer per jaar verschijnt
  • De uitgave van het Korczak-Jaarboek; elk Jaarboek heeft een specifiek thema
  • Een Janusz Korczak-project voor de bovenbouw van het Basisonderwijs en de brugklassen van het Voortgezet Onderwijs
  • Een Janusz Korczak-project voor het sociale en pedagogische hoger beroepsonderwijs
  • Lezingen, workshops en ondersteuning bij Korczak-projecten
  • Een reizende tentoonstelling (incl. literatuurtafel) die voor een bescheiden bedrag gehuurd kan worden
  • Het inrichten en beheren van een Korczak-archief en het verstrekken van documentatie aan belangstellenden
  • Publicaties van en over Janusz Korczak toegankelijk maken en op de markt brengen
  • Het organiseren van conferenties en studiedagen in Nederland en het deelnemen aan nationale en internationale conferenties op het gebied van onderwijs, opvoeding, hulpverlening, rechten van het kind, etc.

De Janusz Korczak Stichting onderhoudt intensieve contacten met de zusterorganisaties in talloze landen. Internationaal groeit de Korczak-beweging nog steeds, met name in Afrika en haar activiteiten en initiatieven sluiten goed aan bij actuele ontwikkelingen in de diverse landen.

Informatie

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot het secretariaat van de Janusz Korczak Stichting. Dit kan via de diverse formulieren onder 'Informatie' of via:info@korczak.nl.

Schriftelijk: Janusz Korczak Stichting, Postbus 70048, 1007 KA Amsterdam telefoon: 020 - 644 70 18

U kunt op de hoogte blijven van de activiteiten van de Janusz Korczak Stichting door donateur te worden. U heeft dan automatisch een abonnement op het Korczak Bulletin dat twee keer per jaar verschijnt en u ontvangt jaarlijks ons Themajaarboek. Om donateur te worden, kunt u zich aanmelden via het formulier 'Informatie' of contact opnemen met het secretariaat via info@korczak.nl.