Janusz Korczak: biografie

Janusz Korczak
kinderarts – pedagoog – schrijver
1878 – 1942

Onder-de-kastanjeboom2Janusz Korczak, een Pools-Joodse arts, is over de hele wereld bekend als pedagoog, kinderboekenschrijver, en directeur van een weeshuis. Hij werd op 5 of 6 augustus 1942 met de 200 kinderen uit het weeshuis weggevoerd naar het vernietigingskamp Treblinka en met alle kinderen en begeleiders vermoord.

Janusz Korczak temidden van enkele kinderen van Dom Sierot

Wat maakte zijn leven zo bijzonder en waarom zijn er op dit moment overal in en buiten Europa verenigingen die het gedachtengoed van deze arts-opvoeder willen uitdragen? In deze bijdrage over Janusz Korczak gaat het vooral over zijn denkbeelden die voor mensen, werkzaam in het brede veld van onderwijs en opvoeding, nog steeds een grote actualiteit bezitten.

Foto’s uit het leven van Korczak

zijn te vinden op de website van onze zusterorganisatie Korczak-Association van Canada: https://www.januszkorczak.ca

Een uitgebreide biografie:  Janusz Korczak biografie pdf

Een chronologisch overzicht van zijn leven: Korczak van jaar tot jaar

imagesEen prachtige film over het leven van Janusz Korczak is te zien op  

https://www.youtube.com/watch?v=cyBwsoD-AV0

 

Film over het leven in het ghetto  van Warschau waar Irena Sendler meer dan 2500 Joodse kinderen wegsmokkelde.

Irena Sendler, een bijzondere Poolse vrouw, redde in de Tweede Wereldoorlog meer dan 2500 Joodse kinderen uit het ghetto van Warschau. Zij was bevriend met Korczak en werkte met hem samen. Zij was ook getuige van de deportatie van Korczak en de kinderen naar de Unschlagplatz. Zij vertelt wat zij zag en hoe het haar aangreep https://www.youtube.com/watch?v=ESSf5KhO7rw

Zij overleed in 2008 op 95-jarige leeftijd. Een aangrijpende film over haar bijzondere leven en werk staat nu op You Tube:

https://www.youtube.com/watch?v=xAMPvOWvGGE

Irena_Sendlerowa_2005-02-13

 

Irena Sendler in 2007

 The last Korczak Boy

Itzchak Belfer was ooit pupil van Janusz Korczak in het weeshuis aan de Krochmalna Street in Warschau, Polen. Zelfs al is hij nu 90 jaar oud en een bekende Israëlische kunstenaar, hij blijft altijd een beetje die kleine Itzchakele van Warschau en Korczak is altijd in zijn gedachten en geest. De Poolse arts en opvoeder leeft voort in de tekeningen en schilderijen van Belfer, en Janusz Korczak is aanwezig in de ziel van de kunstenaar.  Belfer deelt met ons zijn heldere herinneringen aan het weeshuis in de Krochmalna Straat in de periode die vooraf ging aan de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt van het unieke inzicht van Korczak die kinderen als menselijke wezens behandelde met dezelfde waardigheid en aandacht als voor volwassenen.  In deze documentaire deelt hij zijn herinneringen aan Korczak en zijn assistent, Stepha Wilczyńska, hun liefde voor de kinderen, hun totale toewijding en aan hun tragische afloop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven