Literatuur

Literatuur van en over Janusz Korczak


Bestelformulier Korczak 2024

Janusz Korczak was in zijn tijd niet alleen arts en pedagoog, maar ook een beroemd auteur. Hij heeft heel veel geschreven over zijn werk met kinderen en zijn pedagogische ideeën. Daarnaast heeft hij ook diverse zeer succesvolle kinderboeken geschreven, die toen al vertaald zijn in diverse talen. Veel van zijn werken zijn in de loop van de 20e en 21e eeuw opnieuw uitgegeven in diverse talen. Ook in het Nederlands zijn inmiddels belangrijke werken vertaald, waaronder zijn belangrijkste werk “Hoe houd je van een kind”. 

Veel boeken zijn via onze stichting verkrijgbaar (mail: info@korczak.nl), maar ook via de reguliere boekhandel. Een overzicht van en nadere informatie over de in het Nederlands vertaalde werken van Korczak vindt u hier: Literatuur van Janusz Korczak

Literatuur over het leven en werk van Janusz Korczak, zijn ideeën en de waarde hiervan voor de praktijk van nu in onderwijs, kinderopvang, jeugdhulpverlening, enz. Uitgebreide informatie over deze boeken vindt u hier: Literatuur over JK

Jaarboek 2023: Een geluk voor de mensheid 

is de titel van het Jaarboek 2023. Het bevat een verzameling columns en gedichten die allemaal geschreven zijn naar aanleiding van een uitspraak van Janusz Korczak.

Auteur: Arie de Bruin. Illustraties: Len Munnik. Prijs is € 12,50, te bestellen via info@korczak.nl

Jaarboek 2022: Wie moet er passen?

Auteurs: Arie de Bruin, Edith de Bruin; ISBN 9789085602095

Wat de verwezenlijking van ‘passend onderwijs’ misschien wel het meest in de weg staat, is het ontbreken van een goed beeld van waar we mee te maken hebben: de leerling en de leraar als levende mensen, als subjecten, met ieder zijn eigen intenties en ervaringen die niet zomaar te modelleren zijn met methoden en procedures. Het zijn de mensen die het doen, hoe zij denken en wat zij voor elkaar mogelijk maken.

De auteurs  laten zich leiden door de ideeën van Janusz Korczak, grondlegger van de rechten van het kind. Zij laten de lezer op verrassende wijze kijken naar kinderen die soms niet in het systeem van ons regulier onderwijs passen, maar daar toch een plek verdienen om tot hun recht te kunnen komen. Met deze blik van Korczak kijken de schrijvers naar de verlegenheid die ‘passend onderwijs’ in ons land nog steeds kent en laten zien dat dat niet hoeft. Het kan anders door anders te kijken en te luisteren naar je leerlingen. Met de vele, mooie voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk houden de auteurs op een innemende wijze de lezer een spiegel voor met de vraag om anders te kijken en te luisteren. Dit met een grote kans dat je een ander kind ziet.

Jaarboek 2021: Wie zelf niet speelt, begrijpt er niets van.

Redactie: Anouk Brink, Els v.d. Luit; uitgever Levendig Uitgever. ISBN : 9789083140728. Dit boek staat vol ideeën en inspiratie om samen, kinderen én volwassenen, allerlei activiteiten te ondernemen. In het weeshuis Dom Sierot organiseerde de bekende pedagoog Janusz Korczak (1878–1942) regelmatig creatieve activiteiten en voorstellingen. Enerzijds om de kinderen letterlijk een stem te geven, maar anderzijds ook om hen kennis te laten maken met een blijde en hoopvolle kant van het leven. Er werd toneel gespeeld, muziek gemaakt, voorgelezen en er werden verhalen verteld. Korczak vond de dag van vandaag voor kinderen essentieel. Kinderen hebben behoefte aan, zelfs recht op, plezier maken en kennis maken met de cultuur. Vaak staat het leven van kinderen in het teken van morgen en ligt de focus van hun ontwikkeling op het schoolse leren. Terwijl juist samen dingen doen en ontdekken kleur aan het leven NU geeft. Dit boek staat vol ideeën en inspiratie om samen, kinderen én volwassenen, allerlei activiteiten te ondernemen. Auteurs vanuit verschillende disciplines: kunst, natuur, techniek, dans, circus, muziek en spel geven voorbeelden en tips om direct aan de slag te gaan op een manier waarbij elk kind tot zijn recht kan komen. “Wie zelf niet speelt, begrijpt er niets van!” Janusz Korczak.

Jaarboeken 

Jaarlijks geeft de Janusz Korczak Stichting een boek uit rond een pedagogisch thema om op die wijze het gedachtegoed van Korczak verder te verspreiden. Een overzicht vindt u hier: Jaarboeken def. 2023 Elk lid/donateur ontvangt dit boek gratis.

“White House in a grey World” en “My life as a child of Janusz Korczak”

coverItzchak Belfer, Shlomo Nadel, beiden waren als kind pupil in het weeshuis van Janusz Korczak. Op hoge leeftijd hebben zij met veel bewondering en liefde hun herinneringen opgeschreven. Itzchak Belfer heeft er ook prachtige tekeningen en schilderijen bij gemaakt en in het boek van Shlomo Belfer zijn veel foto’s uit de periode in het weeshuis opgenomen. Beide boeken zijn uitgegeven door The Janusz Korczak Association of Canada en zijn hier gratis  te downloaden:

JK Belfer_memoirs en JK The Biography of Shlomo Nadel

 

 Korczakiana-reeks 

In 1984 verscheen het belangrijkste werk van Janusz Korczak, “Hoe houd je van een kind”, voor het eerst in een Nederlandse vertaling. Inmiddels zijn er diverse herdrukken geweest en is het opnieuw uitgegeven in verschillende delen.                 

Vele boeken van Janusz Korczak zijn in diverse talen vertaald. Vooral in het Duits, Hebreeuws en Engels zijn vrijwel al zijn werken beschikbaar. Ook in het Nederlands zijn diverse werken van Korczak vertaald. Met name René Görtzen heeft zich hier sterk voor gemaakt. Hij is ook de vertaler en auteur van de werken in de Korczackiana-reeks die uitgegeven wordt door uitgeverij SWP (http://www.swpbook.com)

De volgende titels zijn in de Korczakiana-reeks  (uitg. SWP) verkrijgbaar:

 1. deel 1: Janusz Korczak, bibliografisch benaderd
 2. deel 2: Het recht van het kind op respect
 3. deel 3: Onder vier ogen met God
 4. deel 4: Dagboek in het ghetto van Warschau
 5. deel 5: Hoe houd je van een kind (Het kind in het gezin)
 6. deel 6: De republiek der kinderen
 7. deel 7: Janusz Korczak, Arts en kinderboekenschrijver

Verder zijn enkele boeken van Janusz Korczak in het Nederlands verschenen bij andere uitgevers:

 • Hoe houd je van een kind (uitgeverij Bijleveld Utrecht, 2e druk 1986)
 • Als ik weer klein ben (uitgeverij Bijleveld Utrecht, 1985)
 • Alleen met God, gebeden van een mens die niet bidt (uitgeverij Ten Have, Baarn, 1982)
 • Koning Matthijsje de Eerste (uitg. Van Goor Jeugdboeken, 1981)
 • Koning Matthijsje op een onbewoond eiland (uitg. Van Goor Jeugdboeken, 1983)
 • Kajtus, Tovenaar (uitg. Levendig Uitgever, 2016)

Brochures voor Kinderopvang en Basisonderwijs

voorzijde brochure                schermafbeelding-2016-10-12-om-16-34-35

Wat betekenen de ideeën van Janusz Korczak voor jou in het dagelijks werk met kinderen? Zowel voor de mensen die werkzaam zijn in de Kinderopvang als het Basisonderwijs heeft de Korczakstichting brochures ontwikkeld waarin kort en bondig met veel praktische voorbeelden duidelijk wordt hoe je kinderen met respect kunt behandelen en tot hun recht laat komen.

De brochures zijn gratis te verkrijgen en worden als pdf verstuurd. Op verzoek kunnen wij ook een workshop of inleiding voor uw (school)team of tijdens studiedagen verzorgen waarin de brochure verder uitgewerkt wordt.

Veel literatuur die u hier vindt, is te bestellen via het Bestelformulier Korczak 2024 

Schuiven naar boven