Prinses Laurentien aanwezig bij uitreiking Korczakprijs 2016 voor WALHALLAb in Zutphen

schermafbeelding-2016-10-19-om-13-58-10 schermafbeelding-2016-10-19-om-14-10-18

Vrijdagmiddag 18 november was het zover: de Korczakprijs werd uitgereikt aan WALHALLAb in Zutphen, in aanwezigheid van Prinses Laurentien van Oranje. Arie de Bruin vertelde een verhaal over Janusz Korczak, waarna Eva van de Heuvel als voorzitter van de jury van de Korczakprijs uitlegde waarom WALHALLAb de prijs meer dan verdiend heeft. De vorige prijswinnaar Improbattle nam de zaal nog even mee met een schitterend stukje improvisatietheater. Daarna ging prinses Laurentien in gesprek met de kinderen. Die vertelden waarom zij het werken in WALHALLAb zo geweldig vinden, hoe hun zelfvertrouwen groeide door de aanpak van Marco Mout en alle vrijwilligers, hoe zij elkaar van alles kunnen leren, en vooral hoe zij als kind hier tot hun recht kwamen. Daarna werd het Korczakbeeld onthuld door prinses Laurentien samen met een leerling van Walhallab en iemand van Improbattle onder het aanzwellend geroffel van drummer Arie de Boer en alle aanwezigen. De hal van WALHALLAb was vol en vele aanwezigen konden genieten van de rondleidingen die  de kinderen daarna gaven. Trots toonden zij hun werk.

Wil je weten waarom WALHALLAb zo uniek is, kijk dan op https://www.youtube.com/watch?v=jDzbD5dRTTA

 

schermafbeelding-2016-11-18-om-19-43-52

Een volle zaal in WALHALLAb bij de uitreiking van de Korczakprijs!

Regelmatig verschijnen er berichten over kinderen en jongeren die soms maanden thuis zitten, voor wie geen goede plek gevonden kan worden op scholen. Een schrijnend probleem. Dat dit niet nodig is bewijst Marco Mout, initiatiefnemer van Ateliermaakplaats De Kruittoren/Walhallab in Zutphen. Daarom reikte de Korczakstichting de Janusz Korczakprijs 2016 uit aan  dit bijzondere initiatief.

International Korczak Conference

De Internationale Korczak Conferentie in Lage Vuursche is zondag 16 oktober officieel afgesloten. Vertegenwoordigers uit 14 landen hebben deelgenomen aan deze conferentie, waaronder ook diverse studenten van de Marnix Academie, Hogeschool Inholland, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Driestar. We kunnen terugkijken op een succesvol geheel met prachtige hoogtepunten. Lezingen, workshops, presentaties, excursies en allerlei creatieve activiteiten wisselden elkaar af. Binnenkort verschijnt op deze website een uitgebreid (foto)verslag.

Dank aan alle medewerkers die samen gezorgd hebben dat het geheel vrijwel vlekkeloos verliep en deelnemers werden geïnspireerd.

 Zojuist verschenen: Kajtus Tovenaar

kajtusKajtus, tovenaar vertelt het verhaal van een onrustige jongen die droomt van macht en vrijheid en die van zijn avonturen in de wereld leert dat je nooit alles kunt doen wat je wilt. Een bijzonder boek uit 1935, prachtig bewerkt door Karel Eykman.

  • Auteur Janusz Korczak, bewerking Karel Eykman
  • Illustrator Patsy Backx
  • ISBN 978 94 91740 42 8
  • prijs € 14,95

 

I.s.m. Levendig Uitgever brengt de Korczakstichting dit bijzondere kinderboek van Janusz Korczak als Jaarboek 2016 op de markt. Het is in de boekhandel en via internet-boekhandels te verkrijgen. Een prachtig boek waar u de kinderen in de komende kinderboekenweek (en daarna!) mee kunt verrassen. Het boek zal tijdens de Internationale Korczakconferentie worden gepresenteerd. Leden/donateurs ontvangen het boek later in het jaar.

Dit boek hoort in iedere bibliotheek van basisscholen te staan!

 

 

Forest Kindergarten

Janusz Korczak: grondlegger van de rechten van het kind. Hoe komen kinderen tot hun recht? Bekijk dit prachtige filmpje over een (kleuter)school in Denemarken. Het wordt hoog tijd om ook in Nederland een Forest Kindergarten te starten!

http://www.humo.be/filmpjes/361805/deens-kleuteronderwijs-in-het-bos-docu

 Janusz Korczak Stichting

 Janusz Korczak Stichting Nederland
Postbus 70048
1007 KA Amsterdam 
Telefoon +31 (0)20-6447018
 
email: info@korczak.nl
Homepage: www.korczak.nl
KvK Amsterdam 41202513  
giro NL86 INGB 0005 3115 50 t.n.v Janusz Korczak Stichting te Amsterdam 
 

images.jpeg korczak pet

“Jullie beweren: ‘Met kinderen omgaan is vermoeiend’. Gelijk hebben jullie. Jullie zeggen: ‘Want we moeten een treetje lager om hun ideeën te vatten’. Een treetje lager, neerbuigen, bukken, je kleiner maken….? Jullie vergissen je. Dat is het niet wat ons dwars zit, maar we moeten ons uitrekken om bij hun gevoelens te komen. Je uitrekken, omhoog komen, op je tenen gaan staan, reikhalzen. Om niet te kwetsen.”

“We zouden respect moeten hebben voor de geheimen en voor de schommeling in het moeilijke werk van het groeien.”

“Vergeet het kind niet als je de wereld wilt verbeteren.”

Janusz Korczak (1878 – 1942)

 

Het belangrijkste doel van de Janusz Korczakstichting is om de ideeën van deze grote pedagoog en grondlegger van de Rechten van het Kind onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk opvoeders. “Kinderen hoeven geen mensen te worden, ze zijn het al”, zei hij ooit en mensenrechten gelden ook voor hen. Maar in de praktijk worden die nog heel vaak geschonden.

Janusz Korczak (1878 – 1942) is één van de grootste pedagogen uit de twintigste eeuw. Als kinderarts trok hij zich het lot aan van weeskinderen in Warschau en stichtte in 1912 Dom Sierot, een weeshuis voor Joodse kinderen. Hier probeerde hij in de dagelijkse, soms weerbarstige praktijk van een kindertehuis, zijn pedagogische ideeën, waarin de rechten van kinderen centraal staan, te realiseren. In “Hoe houd je van een kind” heeft hij veel van zijn ideeën verwoord. Zijn gedachten zijn inspiratiebron en richting geworden voor het opstellen van het Kinderrechtenverdrag door de Verenigde Naties in 1989.

Niet slechts zijn gedachten en woorden hebben invloed gehad, maar vooral de wijze waarop hij die zelf in praktijk bracht. In het weeshuis, ook wel De Republiek der Kinderen genoemd, deed hij er alles aan om kinderen als volwaardige mensen tot hun recht te laten komen.

Zelfs toen hij met zijn 200 kinderen in een veel te kleine behuizing in het ghetto van Warschau moest zien te overleven, liet hij zijn idealen niet los. Dagelijks probeerde hij met zijn medewerkers en de kinderen (die ook zijn medewerkers waren!) een humane wereld te realiseren. Toen in augustus 1942 alle kinderen op transport werden gezet naar Treblinka liet hij hen niet in de steek. Ondanks herhaalde aanbiedingen om zelf het vege lijf te kunnen redden, weigerde hij zijn kinderen te verlaten: hij begeleidde hen naar de trein, stapte met hen de wagons in en werd met hen vergast.

Zijn ideeën en idealen zijn springlevend gebleven. Zij inspireren nog altijd vele mensen die met kinderen omgaan, overal ter wereld.

images-3

 

U kunt lid/donateur worden van de Janusz Korczakstichting voor minimaal € 25,– per jaar (studenten: € 10,–). U steunt ons werk,  ontvangt regelmatig ons Korczak Bulletin en jaarlijks een boek over een actueel pedagogisch thema belicht vanuit de pedagogische ideeën van Korczak. Meld u aan via info@korczak.nl en u ontvangt als welkomstgeschenk “Je moet toch wat als je klein bent”, een prachtig boekje met gedichten geïnspireerd op uitspraken van Korczak. U kunt uw gift ook rechtstreeks overmaken op giro NL86 INGB 0005 3115 50 t.n.v Janusz Korczak Stichting te Amsterdam (o.v.v. nieuwe donateur)

Wilt u een beeld krijgen van de geschiedenis en de activiteiten van de Korczakstichting in de afgelopen dertig jaar, kijk dan op:  http://youtu.be/5B4o34yGnOA

6B820FBB-E6C9-47D9-A881430587E3FD93_medium  Janusz Korczak Stichting ANBI nr.: 816768067