Schermafbeelding 2019-12-24 om 11.56.54

Ten Matchboxes: theatervoorstelling over Korczak

Ten. Schermafbeelding 2019-12-19 om 20.33.49Op maandag 30 maart 2020 om 19.00 uur in het auditorium van Hogeschool Inholland Rotterdam: De Israelische acteur Amichai Pardo geeft een speciale voorstelling “Ten Matchboxes… according to Janusz Korczak”. Hierin komen de kinderen in zijn weeshuis en Korczak zelf op verrassende wijze tot leven. Het programma zal ieder die geïnteresseerd is in het leven en werken met kinderen aanspreken, maar is ook zeker geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het aanvangstijdstip is daarom ook vroeg gekozen. Het programma duurt in totaal anderhalf uur. De voorstelling is met groot succes in diverse landen uitgevoerd. Er is simultaan vertaling.

De avond wordt afgesloten met een optreden van Klezbez: swingende, inspirerende klezmermuziek!

Entree: € 5,– (te betalen bij de ingang). Kinderen gratis. U dient zich wel van te voren aan te melden via korczaklezing@inholland.nl

Hier vindt u de uitnodiging: Uitnodiging Korczakvoorstelling 30 maart

 

Stefa and Korczak Education Centre geopend

Schermafbeelding 2019-11-30 om 15.11.19Op vrijdag 29 November werd in Youth Village Hasada Neurim in Israel een speciaal Korczak centrum geopend. Met opzet is ervoor gekozen om ook de naam van Stefa te vermelden. Zij was de belangrijkste vrouw naast Korczak in het weeshuis, de moeder van honderden kinderen. Ook zij ging op 6 augustus 1942 met de kinderen mee en werd ook vergast. Zonder haar had het Korczak nooit gelukt om het weeshuis te runnen; hij was de idealist, de denker… zij was de doener, maar zeker ook een idealist.

De opening werd opgeluisterd met muziek van een Poolse Klezmerband die is ontstaan uit een muziekeducatie project van een school in Senya.

IMG_8380

 

In het Stefa en Korczak Centrum: De voorzitter van de Nederlandse Janusz Korczak Stichting (Arie de Bruin) met Amachai Pardo (acteur van Ten Matchboxes in the Spirit of Janusz Korczak) en Marek Michalak (voorzitter van de Internationale Korczak Associatie). Amachai Pardo komt eind maart naar Nederland en zal enkele voorstellingen van “Ten Matchboxes in the Spirit of Janusz Korczak” hier geven. Bijv. 30 maart om 19.00 uur in het auditorium van de pabo van Hogeschool Inholland, Posthumalaan in Rotterdam. Reserveer alvast datum en tijd!!! Entree € 5,– Kaartjes reserveren op korczaklezing@inholland.nl

 

Korczak Scriptieprijs 2019 voor Daniel Kolpa!

Schermafbeelding 2019-11-16 om 21.46.20Schermafbeelding 2019-11-16 om 21.44.48De Korczak Scriptieprijs 2019 is toegekend aan Daniel Kolpa voor zijn bijzondere scriptie “Leerlingen als leraar (van hun eigen leren)”. Daniel is/was student van de pabo van Hogeschool Windesheim in Zwolle. In zijn onderzoek liet hij kinderen steeds hun eigen lesdoelen stellen, en dat leidde tot bijzondere resultaten. Wij feliciteren Daniel van harte met dit succes!

 

Prachtige Klezmermuziek tijdens de Korczakdag

2df5008c-ad8a-41d3-9835-b0ba85b08f0fDe Korczak Conferentie van 9 november jl. in het Kinderrechtenhuis werd op bijzondere wijze afgesloten met een optreden van Klezbez, een band bestaande uit zes musici die vooral Jiddische en Oosteuropese muziek spelen. Swingende en ingetogen muziek wisselden elkaar in hoog tempo af en zorgden voor een prachtige sfeer. Wie KLEZBEZ wil boeken voor een optreden: mail ariecdebruin@kpnmail.nl

 

 

* Het nieuwe bulletin is uit: Digi Korczak Bulletin jrg. 6 nr 5

* Film over het leven en de actualiteit van Korczak en zijn pedagogiek 

Schermafbeelding 2019-06-03 om 13.47.47

De film is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=3dMkTxfpCHY&t=13s

* “Vergeet het kind niet…als je de wereld wil verbeteren” .

Schermafbeelding 2018-11-26 om 21.12.18Een uitspraak van Janusz Korczak. Tevens de titel van het nieuwste jaarboek van onze stichting. Dertig gedichten en columns zijn in deze bundel opgenomen, geïnspireerd op het gedachtegoed van Janusz Korczak (1878-1942). De gedichten en gedachten leveren herkenning op bij ouders en bij kinderen. Ze zijn uit het leven gegrepen. Janusz Korzcak leert ons idealen te hebben en die waar te maken,  kinderen een stem te geven en echt te luisteren naar kinderen, vertrouwen te hebben in hun eigen mogelijkheden (die niet altijd stroken met wat de school eist).

Een prachtig boekje om te lezen, en om cadeau te geven aan vrienden, kennissen of collega’s die geïnteresseerd zijn in het leven en werken met kinderen. Leden/donateurs van deze stichting krijgen het gratis thuis gestuurd. Het is ook te bestellen via info@korczak.nl en kost slechts € 10,–. Het is ook in de boekhandel te verkrijgen; maar als u het via onze stichting bestelt, steunt u ook ons werk.

ISBN 978 949 1740 59 6

Hier kunt u enkele pagina’s uit het boekje downloaden: Brochure_Vergeet-het-kind-niet

 

Janusz Korczak Stichting

 Janusz Korczak Stichting Nederland
p.a. Hallincqlaan 23
3311 SC Dordrecht
Telefoon +31 (0)78-6144371
email: info@korczak.nl
Homepage: www.korczak.nl
KvK Amsterdam 41202513  
giro NL86 INGB 0005 3115 50 t.n.v Janusz Korczak Stichting te Amsterdam 
 

images.jpeg korczak pet

“Jullie beweren: ‘Met kinderen omgaan is vermoeiend’. Gelijk hebben jullie. Jullie zeggen: ‘Want we moeten een treetje lager om hun ideeën te vatten’. Een treetje lager, neerbuigen, bukken, je kleiner maken….? Jullie vergissen je. Dat is het niet wat ons dwars zit, maar we moeten ons uitrekken om bij hun gevoelens te komen. Je uitrekken, omhoog komen, op je tenen gaan staan, reikhalzen. Om niet te kwetsen.”

“We zouden respect moeten hebben voor de geheimen en voor de schommeling in het moeilijke werk van het groeien.”

“Vergeet het kind niet als je de wereld wilt verbeteren.”

Janusz Korczak (1878 – 1942)

Het belangrijkste doel van de Janusz Korczakstichting is om de ideeën van deze grote pedagoog en grondlegger van de Rechten van het Kind onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk opvoeders. “Kinderen hoeven geen mensen te worden, ze zijn het al”, zei hij ooit en mensenrechten gelden ook voor hen. Maar in de praktijk worden die nog heel vaak geschonden.

Janusz Korczak (1878 – 1942) is één van de grootste pedagogen uit de twintigste eeuw. Als kinderarts trok hij zich het lot aan van weeskinderen in Warschau en stichtte in 1912 Dom Sierot, een weeshuis voor Joodse kinderen. Hier probeerde hij in de dagelijkse, soms weerbarstige praktijk van een kindertehuis, zijn pedagogische ideeën, waarin de rechten van kinderen centraal staan, te realiseren. In “Hoe houd je van een kind” heeft hij veel van zijn ideeën verwoord. Zijn gedachten zijn inspiratiebron en richting geworden voor het opstellen van het Kinderrechtenverdrag door de Verenigde Naties in 1989.

Niet slechts zijn gedachten en woorden hebben invloed gehad, maar vooral de wijze waarop hij die zelf in praktijk bracht. In het weeshuis, ook wel De Republiek der Kinderen genoemd, deed hij er alles aan om kinderen als volwaardige mensen tot hun recht te laten komen.

Zelfs toen hij met zijn 200 kinderen in een veel te kleine behuizing in het ghetto van Warschau moest zien te overleven, liet hij zijn idealen niet los. Dagelijks probeerde hij met zijn medewerkers en de kinderen (die ook zijn medewerkers waren!) een humane wereld te realiseren. Toen in augustus 1942 alle kinderen op transport werden gezet naar Treblinka liet hij hen niet in de steek. Ondanks herhaalde aanbiedingen om zelf het vege lijf te kunnen redden, weigerde hij zijn kinderen te verlaten: hij begeleidde hen naar de trein, stapte met hen de wagons in en werd met hen vergast.

Zijn ideeën en idealen zijn springlevend gebleven. Zij inspireren nog altijd vele mensen die met kinderen omgaan, overal ter wereld.

images-3 

U kunt lid/donateur worden van de Janusz Korczak Stichting voor min. € 25,–per jaar; meer is vanzelfsprekend zeer welkom. Voor studenten geldt een minimum van € 15,–; uitsluitend bedoeld voor dagstudenten met studiefinanciering. U steunt ons werk,  ontvangt regelmatig ons Korczak Bulletin en jaarlijks een boek over een actueel pedagogisch thema belicht vanuit de ideeën van Korczak. Meld u aan via info@korczak.nl en u ontvangt als welkomstgeschenk “Vergeet het kind niet”, een prachtig boekje met gedichten geïnspireerd op uitspraken van Korczak. U kunt uw gift ook rechtstreeks overmaken op giro NL86 INGB 0005 3115 50 t.n.v Janusz Korczak Stichting te Amsterdam (o.v.v. nieuwe donateur)

Wilt u een beeld krijgen van de geschiedenis en de activiteiten van de Korczakstichting in de afgelopen vijfendertig jaar, kijk dan op:  http://youtu.be/5B4o34yGnOA

6B820FBB-E6C9-47D9-A881430587E3FD93_medium  Janusz Korczak Stichting ANBI nr.: 816768067