Home

Vergeet het kind niet als je de wereld wilt verbeteren.
(Janusz Korczak)


Aan de basis van het pedagogisch handelen ligt het zien met je hart.
(Janusz Korczak)

berichten

In samenwerking met uitgeverij Kwintessens is een bijzondere afscheidsmusical voor groep 8 ontwikkeld, waarin de ideeën van Korczak een grote rol spelen. Er is ook gratis een lessenpakket beschikbaar over Kinderrechten en Janusz Korczak. Meer informatie en bestelmogelijkheid: https://eindmusical-code-rood.nl/het-verhaal/

The last Korczakboy, Itzchak Belfer, is deze week (21 jan. 2021) op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste oud-pupil uit het weeshuis van Janusz Korczak. Hij leerde er tekenen en schilderen, heeft de Holocaust overleefd, en is later een beroemd kunstenaar geworden. Er is een prachtige documentaire te vinden op Youtube, waarin Itzchak vertelt over zijn leven met Korczak: https://www.youtube.com/watch?v=jq_WUJ5oWj

 

o

  •        Onze stichting heeft zich met ingang van 1 januari 2021 als partner aangesloten bij het Kinderrrechtencollectief, een samenwerkingsverband van diverse organisaties die zich inzetten voor kinderrechten in Nederland (o.a. Defence for Children, Save the Children, Unicef) Zie verdere  informatie: https://www.kinderrechten.nl  
  •  

    NIEUW: Kaartenboekje: 15 kaarten met uitspraken van Janusz Korczak; bij tekeningen van Len Munnik en/of foto’s van kinderen uit het Nash Dom kamp. Lid/donateurs krijgen het een dezer dagen toegestuurd. Ook te koop voor € 7,50 (inclusief verzendkosten) via info@korczak.nl

  • Korczak Digital Repository. Zie: https://korczak.ckc.uw.edu.pl . Er wordt een digitaal archief opgebouwd van alle publicaties die wereldwijd verschijnen van en over de geschiedenis en de pedagogiek van  Janusz Korczak.

  • “Opvoeden met vallen en opstaan”. In het blad KIIND van oktober 2020 is een mooi interview opgenomen met (voormalig bestuurslid van de Korczak Stichting) Joop Berding.  Het artikel is hier te downloaden: Joop Berding interview.
  • Het Jaarboek van 2019 is nog steeds te koop via info@korczak.nl of via de boekhandel: “Moeten wij dan alles goedvinden” (ISBN 9789088509377 ).  
 
  • “Het Nieuwe Normaal”, een boekje met een selectie van gedichten die tijdens de Coronatijd zijn geschreven voor mensen in het onderwijs. Illustraties van Len Munnik. De opbrengsten zijn voor het Noodfonds van de stichting Edukans. Hiermee worden scholen in Afrika ondersteund, die ook getroffen zijn door de corona-rockdown. Te bestellen via: https://boekwinkel.levendiguitgever.nl/ . Inmiddels zijn twee drukken uitverkocht.  Een 3e druk is verschenen. Een aanrader voor scholen en schoolbesturen om dit boekje dit jaar aan leraren te geven, als dank voor hun bijzondere inspanningen. Er is al ruim € 20.000,– overgemaakt naar Edukans! 

Kinderen zijn niet de mensen van morgen, maar mensen van vandaag!

Janusz Korczak

bulletin

Download hier het meest recente Korczak Bulletin.

Digi Korczak Bulletin jrg. 7 nr. 5

 

 

gedicht

Vergelijken

Als straks die derde golf voorbij is
en de klas coronavrij is
dan gaan we weer gewoon naar school
en gaan we toetsen maken
selecteren voor je leven
en daar verstrikt in raken

de CITO-eindtoets komt er aan
dan moet je weer presteren
basiskader vwo
hoe gaan ze jou waarderen?
het scheiden van het koren en het kaf:
de ladder op
de ladder af
en ieder wil de hoogste prijs
in ons klassenonderwijs

maar misschien heb jij een juf
die verder durft te kijken
en jou uitsluitend met jezelf durft vergelijken.


arie de bruin (geschreven na het zien van een aflevering van het programma “Klassen”)


Film over het leven en de actualiteit van Korczak

Een korte introductie over het leven en de pedagogiek van Korczak en de betekenis hiervan voor de hedendaagse opvoeding. Uitgegeven door de Janusz Korczak Stichting.

 

 


Vergeet het kind niet als je de wereld wilt verbeteren

Een prachtig boekje om te lezen, en om cadeau te geven aan vrienden, kennissen of collega’s die geïnteresseerd zijn in het leven en werken met kinderen. (€10,-)Wordt donateur!

U kunt lid/donateur worden van de stichting. U steunt ons werk, ontvangt regelmatig ons Korczak Bulletin en jaarlijks een boek over een actueel pedagogisch thema belicht vanuit de ideeën van Korczak.

Janusz Korczak Stichting (Nederland) 

p.a. Hallincqlaan 23, 3311 SC Dordrecht

info@korczak.nl 

.Het kind is niet dom, onder kinderen bevinden zich niet meer domkoppen dan onder volwassenen.
(Janusz Korczak)

Schuiven naar boven